Česko-německé komunitní divadlo zve na premiéru představení Květen v Jablonném/ Mai in Deutsch-Gabel

08.04.2013 10:18

Česko-německé komunitní divadlo zve na premiéru představení Květen v Jablonném/ Mai in Deutsch-Gabel

Přípravy komunitního divadla vrcholí, sháníme kostýmy, vymýšlíme scénografii, světla, hudbu, je potřeba vyrobit plakáty. Přitom ale moc neubývá disputací o smyslu té které scény a toho či onoho gesta, které doprovázejí všechny zkoušky komunitního divadla a dávají mu zvláštní sociální význam. Příběhy jednotlivých divadelních postav postupně vznikaly z příběhů našich příbuzných či známých, z příběhů, které jsme chtěli vyprávět nebo se kterými jsme se chtěli na divadelních prknech svým způsobem poprat.
Jak tedy vypadá zápletka? V květnu 1942 se Gabriela Veverková, po mamince Rosenthalová,  sblíží v petrovické restauraci s mladým příslušníkem Wehrmachtu Karlem Kreuzem. Ten ovšem rukuje druhý den na východní frontu. Gabriele se v příštím roce narodí syn Hermann. Po válce zůstává díky svému českému původu jako jediná z rodiny v Jablonném. Osudy dalších lidí se proplétají a příběh eskaluje na prvního máje 1975.
Dost bylo ovšem naznačování, přijďte se zkrátka podívat. Na prvního máje 2013 v 18. 00.  Bohužel vám ještě nesdělíme kde. Počítali jsme s tím, že budeme moci představení uvést v druhém patře bývalého kostela, posléze pivovaru, posléze muzea a školy  a nyní skladu TSM.  Bývalý pivovar je místem, které vždycky sloužilo komunitě, a my jsme naším projektem chtěli alespoň drobně přispět k tomu, aby se k tomuto poslání vrátil.  Nicméně bezpečnostní technik konání představení nepovolil, a tak urychleně hledáme náhradní prostory. Kde nakonec představení bude se ovšem včas dozvíte z plakátů nebo na webu www.zdislava/webnode.cz. V pátek 26. 4. v 11. 00 proběhne tisková konference spojená s generální zkouškou.
Zbývá ještě vyjmenovat osoby a obsazení:

Gabriela Kreuzová, roz. Veverková – Barbora Spalová
Karl Kreuz – Karel Spal
Hermann Kreuz – Eliáš Spal, Samuel Spal, Karel Spal
Emilie Kreuz – Vlasta Halbová
Franz Kreuz - Karel Halba
Paul Kreuz – Detlef Groesler
Josef Novák – Josef Egert
Marta Nováková – Iveta Hotovcová
pionýrský vedoucí, příslušník gestapa,  člen revolučních gard, dozorčí na vojně  - Mirek Sodomka
malíř František Frehling - Michal Biganovský
sekretářka MNV – Jana Lapková
Paní Goldsteinová – Daniela Nosková

svatebčané a pionýři – Shalom Raichová, Miriam Raichová, Anna Holubová, Natálie Štefanová, Amálie Horáková, Eliška Žantová, Šimon Žanta, Jakub Andreas, Sofie Spalová, Sára Spalová, Eliáš Spal, Samuel Spal, Filip Pavlík, Veronika Kosařová

Hudba – Petr Nedbal
Světelný design - Jan K. Rolník

Režie – Martina Čurdová

Těšíme se na viděnou ve foyer!
Za o.s. Centrum svaté Zdislavy
Barbora Spalová